Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ανακοινωθεί το προσχέδιο της χωροταξικής-γεωγραφικής κατανομής των καινούριων Δήμων, σημείο όπου αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των περισσότερων (αιρετών και πολιτών).
Ο ΡΟΔΟπολίτης κρίνει σκόπιμο, πριν “φουντώσει” η συζήτηση για τις συνενώσεις, να επισημάνει συγκεκριμένα σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό διατυπώθηκε στο δημοσιευμένο προσχέδιο του Υπουργείου. Ειδικότερα, τα σημεία που θεωρούμε ως τα πλέον σημαντικά και έχουν σχέση με τους Δήμους, είναι τα εξής:
1. Αντί για τους 1,034 Ο.Τ.Α. θεμελιώνονται λιγότεροι από 370 Δήμοι. Τα περίπου 6,000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις, θα μειωθούν σε αριθμό μικρότερο των 2,000. (εξοικονόμηση πόρων, η λεγόμενη “οικονομία κλίμακας”)
2. Όλες οι αποφάσεις κρατικών λειτουργών, σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι πολίτες. (όχι όπως τώρα, που υπάρχει γενικότερη “συσκότιση”)
3. Οι Δήμοι αποκτούν πολλές επιπρόσθετες αρμοδιότητες, σχεδόν το σύνολο όσων έχουν σήμερα οι Νομαρχίες. Το σημαντικό είναι ότι θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και όχι απλά γνωμοδοτικό, για μια σειρά από ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. (άρα, δεν θα τους φταίει το “κράτος των Αθηνών”)
4. Αναβαθμίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία –σε σύντομο χρονικό διάστημα- θα είναι σε θέση να εκτελούν και σύνθετες διοικητικές πράξεις, όπως απόδοση συντάξεων, πολεοδομικές άδειες κ.ά. Στο ίδιο πνεύμα, κάθε δημότης θα έχει τη λεγόμενη “Κάρτα Δημότη”, με την οποία θα μπορεί να συναλλάσσεται με τις Δημοτικές και λοιπές Κρατικές Υπηρεσίες. (λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότεροι “μεσάζοντες”)
5. Καθιερώνεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Δημότη, στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη. (τέρμα η φράση “τα παράπονά σας στον Δήμαρχο”…)
6. Οι αρμοδιότητες, που μεταφέρονται στους πρωτοβάθμιους ή και δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. κοστολογούνται, εκ των προτέρων, αναλυτικά. Τα Τοπικά Συμβούλια θα έχουν εγγυημένα χρήματα. (όχι όπως τώρα, που αποφασίζει από μηδενική βάση το Δημοτικό Συμβούλιο)
Ειδικότερα, σε σχέση με τα εκλογικά δεδομένα, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1. Καταργείται το εκλογικό σύστημα του 42% και επαναφέρεται το 50% στις εκλογές. (δηλαδή, πολύ δύσκολα θα αποφεύγουμε τους δύο γύρους)
2. Οι σημερινοί Ο.Τ.Α. χαρακτηρίζονται ως “εκλογικές περιφέρειες” των νέων, διευρυμένων Δήμων και οι υποψήφιοι μπορούν να ψηφίζονται μόνο από τους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας. (το συγκεκριμένο σημείο, φαίνεται ότι βαίνει προς αναθεώρηση, με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να εκλέγονται σε επίπεδο περιφέρειας του νέου, διευρυμένου Δήμου)
3. Θα υπάρχει ποσόστωση για κάθε σημερινό Ο.Τ.Α., με πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε σημερινού Ο.Τ.Α. στο νέο, διευρυμένο Δήμο. Κανένας σημερινός Δήμος δεν θα έχει πάνω από το 50% του συνόλου των δημοτικών συμβούλων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. (συνεπώς, η εκλογή στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ!)
4. Και οι έδρες των σημερινών Δήμων αποκτούν Τοπικά Συμβούλια, που θα έχουν και αποφασιστικό ρόλο. (για παράδειγμα, ο καινούριος Δήμαρχος δεν θα μπορεί να κάνει –ή να μην κάνει- ό,τι γουστάρει στη Ροδόπολη, αν δεν συνεργαστεί πρώτα με το Τοπικό Συμβούλιο –που τώρα δεν υπάρχει…)
4. Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια θα εκλέγονται από ενιαίο και όχι παραταξιακό ψηφοδέλτιο! Οι παρατάξεις θα υποχρεούνται να προτείνουν άτομα για το Τοπικό Συμβούλιο, όμως θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτοπρότασης, από κάθε πολίτη –πέρα από παρατάξεις. (πολλές “συνεργασίες” υποψηφίων θα έχουν άδοξο τέλος…)
Πολύ συνοπτικά, αυτά είναι ορισμένα από τα βασικότερα σημεία που αλλάζουν
(και ενδιαφέρουν άμεσα τον κόσμο), από ένα προσχέδιο 50 σελίδων!!!
Έχω περιέργεια να δω τη “διαβούλευση” εντός του ΡΟΔΟπολίτη…
Αν έχω καταλάβει καλά, οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε για το χωροταξικό και το πώς θα προχωρήσουν οι συνενώσεις, έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι πολύ ωραίο άρθρο αυτό που βάλατε και μπράβο σας.εγώ στηρίζω την άποψη σύνδεσης με πετρίτσι για πολλούς και διάφορους λόγους και πιστεύω αυτά που αναφέρεται στο άρθρο σας είναι εφικτό να "δουλέψουν" υπέρ της ροδόπολης αντί για μέσα σε ένα δήμο και με το σιδηρόκαστρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήβασικά το πιστεύω αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι τα τοπικά συμβούλια θα έχουν μικρούς πόρους και πολλές φορές καθόλου για να μπορούν να κάνουν κάτι και πάλι όλα θα εξαρτώνται απο το κεντρικό δήμο.
σίγουρα ένας διευρημένος δήμος όποιος και αν είναι θα βοηθήσει τη ροδόπολη γιατί θα φύγει απο το μένος των εδώ γειτόνων και οι αποφάσεις θα πέρνονται στην έδρα που θα θεωρούν τη Ροδόπολη ως "έδρα" της δικής μας περιοχής και όχι σαν συμπλήρωμα που τη θεωρούν τώρα!
Το ποιό σημαντικό είναι οτι οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια θα εκλέγονται από ενιαίο και όχι παραταξιακό ψηφοδέλτιο, θα δώσει επιτέλους το δικαίωμα σε ανθρώπους πέρα απο “παράγκες και σπιτικά” να έχουν τήν δυνατότητα αυτοπρότασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά φαίνονται αρχικά στα "χαρτιά", το θέμα είναι τι γίνεται κατα την εφαρμογή τους. Οι προηγούμενοι Καποδίστριες ξεκίνησαν με αισιοδοξία και προσωπικά πιστεύω οτι ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.Δεν ήταν έτοιμες οι τοπικές κοινωνίες για κάτι τέτοιο, το χειρότερο-σημαντικότερο είναι οτι ενισχύθηκε ο τοπικισμός (με μεγάλη ευθύνη των Δημάρχων).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας ως πολίτες, πολλοί λένε οτι είμαστε έτοιμοι για αλλαγές αλλά προσωπικά δεν το πιστέυω. Είμαστε σε μια άσχημη κατάσταση ως χώρα και απλά κοιτάξτε πως το αντιμετωπίζουν όλοι γύρω μας.. πιστεύετε οτι κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο σκέψης μας για να δεχτούμε κάτι τόσο διαφορετικό στην καθημερινότητα μας; Εγω προσωπικά δεν το πιστεύω.