Εγγραφείτε στο blog μας, διαδώστε το και γίνετε η φωνή του ΡΟΔΟπολίτη!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η σημασία της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας…

Η χώρα μας, η πατρίδα μας, βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, η οποία επηρεάζει όλων μας τη ζωή. Αντί όμως να αρχίσουμε και εμείς να αναφέρουμε τί έφταιξε, τί έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε ή ποια λύση θα ήταν η καλύτερη, όσον αφορά το "κούρεμα" του χρέους, τη χρεοκοπία κτλ, ο ΡΟΔΟπολίτης αποφάσισε να σας αναφέρει κάποιες λίγες προτάσεις, ώστε να αποτελέσουμε, όλοι μαζί, μέρος της λύσης.

greek barcode

Όλοι θα έχετε ακούσει ότι το κάθε προϊόν έχει ένα κωδικό, το λεγόμενο barcode και τα πρώτα ψηφία του κωδικού δείχνουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Για την Ελλάδα, ο κωδικός αυτός είναι 5 20.
Είναι πολύ απλό όταν κάποιος πάει να κάνει μια αγορά να προσέξει το κωδικό του barcode (αν ξεκινάει από
520) και να προτιμήσει αυτά τα προϊόντα, αντί για άλλα που δεν είναι Ελληνικά, για μια σειρά από λόγους.

Καταρχήν, όταν αυξάνεται η ζήτηση ενός προϊόντος τότε και η εταιρεία που το παράγει πρέπει να προβεί σε προσλήψεις, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, θα πρέπει να αγοράσει πρώτη ύλη σε μεγαλύτερη ποσότητα, θα πληρώσει μεγαλύτερο Φ.Π.Α., μεγαλύτερο φόρο προς το ελληνικό κράτος και αρκετές ακόμα πολύ θετικές για την οικονομία συνέπειες από την αύξηση της ζήτησης ντόπιων προϊόντων.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει άμα καταναλώνουμε προϊόντα που κατάγονται από ξένη χώρα: αυξάνουμε το πλούτο της χώρας αυτής, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της χώρας μας, "διώχνοντας" συνάλλαγμα και αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία.

Θα έχετε ακούσει, φαντάζομαι όλοι, λίγο-πολύ σχετικά με το "εμπορικό ισοζύγιο", το οποίο για τη χώρα μας είναι τραγικό! έχουμε πάνω από 25 δις€ περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές! Εισάγουμε τα πάντα…!

Αυτό πρέπει να αλλάξουμε και θα δούμε θαύματα στην οικονομία μας!

Υπολογίζεται ότι αν μπορέσουμε να αλλάξουμε λίγο τις καταναλωτικές μας συνήθειες και στραφούμε σε Ελληνικά προϊόντα, τότε μπορούμε ακόμα και το έλλειμμα της χώρα να το αφανίσουμε -από αυτό και μόνο!!! Με 20% στροφή από εισαγόμενα, σε ελληνικά προϊόντα μπορεί να "γλιτώσει" το κράτος κοντά 10δισ€ ... Απίστευτο; και όμως αυτό συμβαίνει στη χώρα μας…!

Αυτά όμως τα αναφέρουμε απλά για να δούμε την αλήθεια και να πούμε όλοι μαζί μέσω του ΡΟΔΟπολίτη, πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε ώστε αυτό να γίνει "κτήμα" όλων μας. Θα θέλαμε να δούμε προτάσεις σε τοπικό επίπεδο, ώστε να προωθήσουμε κάποιες δράσεις.

Η ευρύτερη περιοχή της Ροδόπολης έχει αποδείξει ότι έχει ενεργούς πολίτες και μπορεί να αναλάβει μια τέτοια δράση ενημέρωσης (όπως με το σταθμό των τρένων,το κέντρο υγείας κτλ).

Εμείς προτείνουμε, για αρχή, στην πλατεία της Ροδόπολης να γίνει μια δράση ενημέρωσης του κόσμου, μαζί με το Επιμελητήριο Σερρών, για τη σημασία της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων αλλά και στήριξης της τοπικής αγοράς.

Για εμάς, σημαντικό κομμάτι θα έχει και το να στηρίξουμε την τοπική αγορά.
Δηλαδή βάζουμε βενζίνη στη περιοχή μας και όχι στις γύρω χώρες(!!), προτιμάμε τα καφέ, τις ταβέρνες, τα εμπορικά καταστήματα της Ροδόπολης και των άλλων περιοχών του νομού Σερρών, αντί για τα αστικά κέντρα άλλων νομών ή, πολύ περισσότερο, άλλων χωρών.

Ζητάμε, πιέζουμε για ανάλογη προσπάθεια και από το Δήμο Σιντικής, ώστε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση (πεζόδρομο στην αγορά της Ροδόπολης, ένα ωραίο ρολόι, εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος των Πορροΐων, της Μακρυνίτσας και της Κερκίνης, ανάπτυξη του παζαριού της Ροδόπολης με περισσότερα δρομολόγια από διάφορα χωριά κτλ), γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγορές, πριν καταφέρουν το οτιδήποτε, πρέπει να έχουν κερδίσει 2 στοιχήματα: την οργάνωση και την ψυχολογία!

Τέλος, επειδή η αλυσίδα στο κρίκο είναι ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, πρέπει να βοηθήσουν και αυτοί με προσφορές προς τους κατοίκους, και με δική τους οργάνωση, πιθανόν μέσω της ίδρυσης ενός εμπορικού συλλόγου, ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθεί αυτό το "ρεύμα", που και αυτούς θα βοηθήσει.

Ποιος δεν θα ήθελε να δει αναγεννημένη την "παραλία" της Ροδόπολης με τα καφέ της, ποιος δεν θα ήθελε να δει ωραία προβολή του τουριστικού δυναμικού των Πορροΐων ή των Πλατανακίων και της Μακρυνίτσας, τον Ορειβατικό να προωθεί τον εναλλακτικό τουρισμό κτλ…

Θα περιμένουμε να δούμε σχόλια, προτάσεις, διαφωνίες…
Εμείς κάνουμε μια αρχή στο θέμα και δηλώνουμε ότι θα επιμείνουμε!

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΤΗΣ ΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗ ΤΟΥ ΤΖΕΛΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΔΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΡΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΓΚΑΣ . ΧΕΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ. Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΘΡΕΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ . ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΔΕΝ ΣΦΥΡΗΖΕΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ . ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟΙ ΤΟΥΣ , ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΕΛΒΕΔΕΡΗΣ ΖΑΠΡΙΔΗΣ ΤΖΕΓΚΑ ΚΛΠ. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή